Головна » 2017 » Березень » 4 » Чи показує IQ-тест рівень інтелекту
08:20
Чи показує IQ-тест рівень інтелекту

Чи показує IQ-тест рівень інтелектуСто років тому народився британський вчений-психолог Ганс Юрген Айзенк, який створив тест IQ. Він народився в березні 1916 року в родині німецьких акторів німого кіно. В юності Айзенк захоплювався астрологією, а особливо складанням гороскопів.

Незабаром любов до псевдонаук згасла, і через кілька років Айзенк емігрував в Англію. Там молодий чоловік вступив на факультет психології. Айзенк став доктором соціології та філософії і зайнявся цілим рядом досліджень. Він, зокрема, займався вивченням психологічних відмінностей між представниками різних рас.

Через якийсь час Айзенк створив тест на IQ, який до цього часу є одним з найбільш популярних у світі.

Однак слід зазначити, що першим ідею створення інтелектуальних тестів озвучив не Айзенк, а англійський учений Френсіс Бекон. Згідно думки Бекона, розумові здібності передаються дітям від батьків. Але на сьогоднішній день вже доведено, що, крім генетики, на рівень IQ впливає величезна кількість чинників: харчування, вік, соціальне середовище та багато іншого.

Чи можна довіряти тестам на IQ?

Нещодавно групі данських дослідників вдалося з’ясувати, що хвороби, які викликані проникненням в організм патогенних мікробів, пріонів і вірусів, можуть спричиняти негативний вплив на когнітивні здібності людини, що виражається в зниженні показника їх IQ. Вчені довели, що чим частіше людина хворіє інфекційними захворюваннями, тим сильніше знижується її коефіцієнт інтелекту.

Інша група дослідників з’ясувала, що мозок починає краще працювати при регулярному сексі. Фахівці Університету штату Меріленд вважають, що сексуальні відносини сприяють утворенню нових нейронів у гіпокампі (відділ мозку, що грає головну роль в механізмах пам’яті). Фахівці навіть провели досить цікавий експеримент, під час якого щури з однієї групи займалися сексом тридцять хвилин на добу, а іншій групі взагалі не дозволяли вдаватися до такого роду утіх. Як з’ясувалося, у сексуально активних щурів процес утворення нейронів відбувався значно інтенсивніше. При цьому позитивний ефект різко припинявся, коли секс переставав носити регулярний характер.

Багато фахівців скептично ставляться до тестів на IQ, вважаючи, що їм не можна довіряти. Приміром, англійський фізик-теоретик Стівен Хокінг не раз казав, що йому зовсім не цікавий його IQ. Разом з тим у суспільстві склався міф, що коефіцієнт інтелекту Хокінга є одним з найбільш високих у світі.

Згідно думки Станіслава Дробишевського, кандидата біологічних наук, «тестам на IQ не можна вірити, оскільки, по-перше, немає чіткого визначення інтелекту».

Переглядів: 529 | Додав: Qмери | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar